Tratament laser pentru leziuni hiperpigmentare
Pe corpul nostru pot aparea diverse pete din cauza anumitor factori si motive. Aceste pete avand o culoare mai ınchisa decat culoarea naturala a pielii, chiar daca nu ameninta in vreun fel traiul nostru, pot cauza o serie de probleme cosmetice ba chiar pot crea anumitor persoane unele probleme psihologice ce pot influenta viata sociala a persoanei respective.
Pistrui: de cele mai multe ori apar pe obraji, frunte si barbie insa la unii oameni pot apara si pe corp. Petele pot fii o culoare maro deschisa sau inchisa. In general se inmultesc in anotimpul calduros la expunerea solara. Leziunile pigmentare: lentigo, pete cafenii, macule, nevii nevocelulari (alunitele), nevus spilus, keratoza seboreica, keratoza actinica pigmentata. Leziuni pigmentare dermale: nevul albastru, nevul Ota, nevul Ito, pigmenti dermali şi epidermali, nevii compuşi/combinati, hiperpigmentare postinflamatorie, melasma. Pete, leziuni solare: pot apare in urma expunerii indelungate la soare fara ca pielea sa fie protejata prin creme de protectie solara sau pot aparea independent de timpul de expunere.
Pielea va incerca sa se autoprotejeze şi se va ingroşa crescând producerea de pigment melanin, deci se va observa o creştere a numarului de pete. Pete datorate sarcinii (Melasma): Datorita structurii hormonale a medicamentelor pentru controlul sarcinii şi datorita modificarilor hormonale din timpul sarcinii organismul poate produce excesiv pigment melanin, lucru care poate duce la aparitia petelor pe obraji, frunte si fata in special pentru ca aceste zone sunt mai expuse razelor solare. Aceste leziuni pot apare la fiecare sarcina datorita predispozitiilor genetice. Macule: reprezinta pete ale pielii de culoare maro deschis sau mai ınchis ce apar de obicei ın zona obrajilor, fruntii sau fetei. De regula cresc ca numar in anotimpurile insorite şi se estompeaza in cele in care nu apare soarele. Boli tip ciuperca: Unele infectii datorate diverselor ciuperci pot cauza leziuni ale pielii. Pete "cafe au lait": Aceste pete de culoarea cafelei cu lapte pot aparea la nou-nascuti sau in primii ani de viata, si pot fi de diverse dimensiuni, uneori singulari, sau pot fi indicatorul unei neurofibromatoze sau altor afectiuni cutanate congenitale. Reactiile alergice: Unele medicamente orale sau unele creme cu aplicatie topicala (locala) pot duce la hiperpigmentarea pielii.
Uneori pot aparea reactii alergice minore sau inrosiri ale pielii, sau pot avea loc unele reactii severe cu colectare de lichid zonal sau aparitia unor leziuni zonale. Pentru acest tratament sunt utilizate numeroase tipuri de lasere. Se pot utiliza laserul Alexandrite Nd Yag, IPL laserul, eTWO, dermapen . Deoarece tratamentele cu laserul cu carbondioxid cauzeaza exfolieri profunde necesită o perioada indelungata de recuperare dar in acelaşi timp, deoarece asigura refacerea benzilor de colagen din tegument asigura o regenerare (intinerire) a pielii. Melanina este substanta care asigura pigmentarea tegumentului. Petele de piele sunt zonele in care nivelul concentratiei de pigment este mai ridicat. Aparitia petelor de piele prin concentrarea melaninei in cantitati anormale in anumite zone poate fi cauzata de diversi factori. Unele pete pot fi din nastere. Altele pot fi cauzate de imbatranire iar altele de efectele vatamatoare ale expunerii la soare. In tratamentul cu laser, radiatia generata de laser este absorbita de celulele in care melanina se afla concentrata, fara a afecta celulele sanatoase, care au culoarea normala a pielii. Zonele care vor fi tratate cu laser pentru petele de piele nu trebuie sa fie bronzate in urma expunerii la soare sau a folosirii cremelor de bronzat.
Portiunile mai inchise la culoare datorita bronzarii pielii vor absorbi radiatia undelor de laser şi vor cauza iritarea pielii sau acumularea de apa. Tratamentul cu laser nu implica in general dureri. Pentru un tratament mai confortabil se pot utiliza creme anestezice sau pungi cu gheată. Pentru tratarea cu laser a petelor de piele nu sunt necesare alte pregatiri. Perioada de după tratamentul cu laser Imediat după efectuarea tratamentului cu laser pacientul va simti, timp de aproximativ o ora, o senzatie de arsura de soare iar pielea va prezenta o iritatie rosiatica timp de 24 de ore. In functie de intensitatea efectelor expunerii la soare unele pete pot prezenta intensificari ale pigmentarii dupa tratamentul cu laser. Acest efect dispare dupa 1-2 saptamani iar culoarea petelor va deveni deschisa. Timp de 1-2 luni dupa tratament se poate observa o inchidere sau deschidere a pigmentului pielii. Zona tratata trebuie ferita cu atentie de expunerea la soare pana la disparitia efectului tratamentului sau revenirea pielii la culoarea normala. Curatarea usoara a tegumentului cu un produs natural care nu contine alcool precum si folosirea unei creme ce contine antibiotic vor accelera procesul de insanatoşire. In cazul in care sunt observate simptome de iritare, dureri sau umflare este necesară consultarea unui doctor. Numarul de sedinte necesar pentru tratamentul cu laser Petele extinse, pistruii sau petele cauzate de batranete pot fi eliminate in proportie de 60% - 80 % intr-o singura şedinta. Pentru unele pete pot fi necesare doua sau trei sedinte. Unele rani pot fi foarte rezistente si nu dispar in intregime. Totusi, ın urma tratamentului cu laser culoarea acestora se va deschide in mare masura.
Exista diferite tipologii de pete ale pielii sau dereglari de pigmentare in functie de marime, intensitate sau profunzime. Deasemenea, nu se poate garanta obtinerea unui rezultat sigur după un anumit numar de sedinte deoarece capacitatea de regenerare a pielii diferă de la persoana la persoana. Daca tratarea pistruilor sau a petelor cauzate de imbatranire este in general incununată de succes, petele mai profunde sau leziunile complicate opun rezistenta tratamentului. Petele dispar in intregime in urma tratamentului cu laser ? Numeroase tipuri de pete pot fi eliminate cu succes prin metoda tratamentului cu laser sau va ramane doar o urma usoara pe care dumneavoastra o puteti observa deoarece stiti unde sa va uitati. Aceste urme pot fi usor acoperite cu un machiaj superficial.
Efectele secundare ale tratamentului cu laser:Nu se cunosc efecte secundare importante ale tratamentului cu laser care sa se manifeste des. Cea mai des intalnita problema este rezistenta unor pete sau a unor rani pigmentate, care nu raspund corespunzator la tratament, rezultatul fiind doar o usoara depigmentare. Aparitia unor rani sau infectii au fost foarte rar semnalate. Infectiile pot fi preintampinate sau tratate foarte usor prin folosirea unor creme ce contin substante antibiotice. In astfel de cazuri depigmentarea este minimala. In cazul expunerii la soare posibilitatea reaparitiei petelor tratate este ridicata. Este important a va proteja pielea impotriva expunerii la soare pentru a preveni reaparitia petelor sau formarea unor noi pete.